Päivitetty:
22.09.202314:14Tapahtuman kuvaus / alkutiedot, pelastustoimenpiteet, valistustoimenpiteet ja muuta huomioitavaa:
Varpu-myrskyn tuloa Pohjois-Karjalaan seurattiin pelastuslaitoksella jo alkuviikon aikana. Pelastuslaitos alkoi seuraamaan myrskyyn liittyvä ennusteita ja nosti valmiutta. Maanantaina 18.9. varoiteltiin ihmisiä mahdollisesti tulevasta myrskystä pelastuslaitoksen sosiaalisen median kanavilla, tiistaina ennusteen tarkennuttua pelastuslaitos antoi toimintaohjeita siitä, miten toimia mahdollisen myräkän tullessa. Keskiviikkona varoiteltiin myös maakunnan kouluja myräkän mahdollisesta ajoittumisesta koulujen päättymisen kanssa samaan ajankohtaan. Pahin myrsky onneksi kuitenkin laantui saavuttuaan Pohjois-Karjalaan.
-Seurasimme koko alkuviikon hyvin tiiviisti ilmatieteenlaitoksen skenaarioita ja ennustetta. Myrskyssä oli aineksia paljon pahempaan, kuin mitä se oli. Meidän kaikkien kannalta oli onni, että myrsky ei iskenyt täydellä voimallaan Pohjois-Karjalaan ja myrskyn aiheuttamat vahingot jäivät odotettua vähäisemmäksi, summaa pelastusjohtaja Markus Viitaniemi.
Eniten myrskyvahinkoja tapahtui Pielisen Karjalassa, Juuassa ja Lieksassa. Pelastuslaitokselle tuli muutaman tunnin aikana lähes 70 vahingontorjuntatehtävää.
-Pelastustoimen tehtäviä on normaaliviikon aikana yleensä noin 60, nyt myräkän aikana tuo tehtävämäärä tuli lyhyellä aikaa. Varpu-myrskyn aikana meillä oli käytössä niin kutsuttu ruuhkamalli, jossa tehtäviä hoidettiin niiden kiireellisyyden mukaan. Apua jouduttiin siis keskiviikkona myräkän aikaan odottamaan. Siksi omatoiminen varautuminen on tärkeää. Kun valmistaudumme ja tiedämme, kuinka toimia, on todennäköisempää, että haavereitakin sattuu vähemmän, palopäällikkö Ari-Pekka Luomala tuumaa.